Recuperem la Part Baixa

Part BaixaUs convido a llegir aquest article d’en Jordi Fortuny i Guinart, número 4 de la candidatura d’ERC-MES –MDC a l’Ajuntament de Tarragona, sobre la Part Baixa. Com diu en la darrera frase de l’article, serà amb accions com aquestes que proposem que allò que va començar fa gairebé 30 anys esdevindrà veritablement l’espai de gaudi ciutadà que tots i totes volem.

—————————————————————————————————

Ara fa gairebé 30 anys el Moll de Costa va quedar alliberat per a l’ús públic. Els tinglados i els refugis van convertir-se en espais culturals i d’oci. Ja era possible passejar des de la Plaça dels Carros fins al Serrallo per aquest moll d’origen romà. Així es va iniciar un procés, estroncat i sense continuïtat, que havia de transformar la Part Baixa de Tarragona

No és fins al 2003 que el canvi d’ubicació de la llotja de peix al Serrallo va permetre iniciar la remodelaciódel front marítim. El 20 de desembre de 2012 s’inaugura, a so de bombo i platerets, per les autoritats locals i estatals, el pas subterrani per a peatons que elimina el pas a nivell de la Plaça dels Carros i, en conseqüència, el pas de vehicles. Un pas subterrani on els ascensors no funcionen. Coses del vandalisme diuen des de l’Ajuntament. Ves què hi farem! Una actuació que havia de millorar la comunicació amb el Port, el Serrallo i el Passeig Marítim, ara esdevé un nova barrera per a la mobilitat.

Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d’Esquerres-Moviment Demòcrata Català vol actuar decididament a la Part Baixa. Volem fer-ne un espai singular a Tarragona, conjuntament amb el  Port i el Serrallo. Volem transformar-la integralment per incrementar la vida social, cultural i la reforma dels seus habitatges. Volem dinamitzar el comerç i l’activitat econòmica. Volem gaudir dels nombrosos espais actualment desaprofitats.

Posar escales mecàniques, per connectar el centre i la part baixa és un primer pas necessari però no suficient. Si no hi ha activitat, si no hi ha comerç les escales són útils per anar a la Rambla i, en tot cas, per accedir a l’estació i a l’Escola Oficial d’Idiomes, però no pel reclam de persones.

Tot plegat no són accions suficients per donar plena dignificació a aquesta part de Tarragona i, per tant, proposem intervencions i accions decidides en aquest sentit.  Una primera acció és declarar-la Àrea de Conservació i Rehabilitació, que implica protegir els drets dels ocupants legals, convenis de rehabilitació amb dotació de fons econòmic, entre d’altres mesures.

Ens cal també fer un pas soterrat de vehicles a l’estació, i així recuperar,tot millorant-la, la connexió que hi havia amb el pas a nivell, fet que permetrà alliberar part del trànsit al carrer Reial.  Hem de dinamitzar el comerç, realitzant actuacions com la peatonalització de carrers, fent més amples les voreres i accions de promoció comercial. També volem fer un centre de creació artística al Palau Firal, creant un espai de trobada i de coworking per als artistes de totes les disciplines.

Cal transformar la Plaça dels Carros i la dels Infants fent-les punts de trobada i esbarjo, actualment degradades, on falta neteja, conservació i vigilància. Tot això sense oblidar l’increment de les accions culturals al Palau de Congressos i remodelar el seu entorn, així com recuperar i fer visible l’arqueologia de la zona. Serà amb accions com aquestes que allò que va començar fa gairebé 30 anys esdevindrà veritablement l’espai de gaudi ciutadà que tots i totes volem.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s