El suflé de l’alcalde Ballesteros

Josep Felix Ballesteros Tarragona-ACN_ARAIMA20110611_0076_10Xavier Puig i Andreu, sociòleg i número 3 a la candidatura de Tarragona d’ERC-MES-MDC, ha escrit aquest article que desmunta totalment la tesi de l’alcalde Ballesteros que el procés independentista és un suflé que es desinfla. Com va vaig dir fa uns dies, l’alcalde socialista de Tarragona confon la realitat amb el seu desig.

————————————————————————————————–

Fa uns dies l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, afirmava que el procés d’autodeterminació de Catalunya s’està diluint i que “l’efervescència del procés va de baixa”. És cert, això? S’està desinflant el famós suflé?

És evident que la negociació entre els partits sobiranistes va ser llarga i lletja, i que això va comportar desencís i frustració. Després de l’èxit del 9N, com era possible que els partits es barallessin?

Però per aquest cantó de la política de partits la situació s’està redreçant. Prova d’això n’és el pacte recent sobre el full de ruta, que és una de les qüestions cabdals i més controvertides de tot plegat. L’acord el van signar CDC-Reagrupament i ERC, juntament amb l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI. I se’n preveuen més, d’incorporacions.

Pel cantó de la ciutadania, el batlle socialista té raó en assenyalar que hi ha hagut una baixada de la mobilització. Però és fal·laç atribuir-ho a la dissolució de res perquè cada any es produeix aquesta mena d’hibernació sobiranista. Els que observem el procés des de dins estem acostumats a fer gestes memorables durant la primavera i l’estiu i a sentir, pocs mesos després, la cantarella del suflé que es desinfla. Quina mena de suflé dura tants anys?

Hi ha, si es vol, dues raons addicionals darrera el refredament hivernal d’enguany: primer, el desencant amb els partits, ja que la llista única i les eleccions al març eren idees esteses i seductores i al final, ni una cosa ni l’altra. Segon, el fet que les campanyes ciutadanes fins el 9N van ser molt intenses, cosa que va fer necessari un període de repòs.

Amb tot, ha tornat la primavera i Sant Jordi comença a plantejar-se molt seriosament d’anar a parlar amb el drac. D’aquí que l’ANC celebrés aquest mateix diumenge la seva multitudinària assemblea general. No casa bé la idea que el procés es desfà amb el fet que milers de militants es prenguin la molèstia d’anar a Lleida a decidir els propers passos a seguir. Tampoc quadra massa que s’esgotin en hores les entrades del Palau Sant Jordi per l’acte d’ANC i Òmnium del proper 24 d’abril. El títol de la trobada és prou eloqüent: Tornen les urnes, tornem al carrer.

És il·lús pretendre que un moviment amb 6 anys a l’esquena i 2,3 milions de persones a desafiant el Tribunal Constitucional -30.000 dels quals, tarragonins- fa només 5 mesos s’esvaeixi ara com un tros de sucre. La pregunta del milió: quants independentistes coneixeu que hagin deixat de ser-ho?

Paradoxes de la vida, l’única dissolució contrastada i contundent és la que està afectant al PSC. Amb en Pasqual Maragall els socialistes van ser la primera força del país amb el 38% del suport electoral. Avui, allunyats del catalanisme, estan relegats a tercera força, amb poc més del 14%.

Aquest és el peatge per no defensar amb determinació els interessos de la classe treballadora, la classe mitjana i l’empresa d’aquest país, i de no sumar en favor del dret a decidir de la ciutadania de Catalunya. Per això el PSC ha tingut 3 escissions com el Moviment d’Esquerres, Nova Esquerra Catalana i Avancem, associades ara amb ERC per les properes eleccions municipals. Serà llavors quan veurem, amb els fets a la mà, qui és que es desinfla.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s