L’Ajuntament ha d’estar al costat de la Societat d’Exploracions Submarines

IMG_4223Imagineu-vos una ciutat que té un club esportiu amb seixanta anys d’història i amb quatre-cents cinquanta socis. Que amb el seu esforç fa vint-i-cinc anys va crear un espai per la pràctica esportiva, per l’observació de la naturalesa i per la regeneració biològica.

Que no té afany de lucre, sinó que posa les seves instal·lacions a disposició d’altres entitats, amb l’únic requeriment que respectin les normes que garanteixen la seguretat de tots els usuaris i que no actuin negligentment. Un club que fa una tasca científica col·laborant amb l’observació de les espècies invasives forànies.

Doncs, alegrem-nos, perquè aquesta ciutat és Tarragona i el club esportiu del qual parlo és la Societat d’Exploracions Submarines. A principis dels anys 90, aquesta entitat va començar l’aventura de crear un parc submarí, únic per les seves característiques a tot l’estat, mitjançant l’esfondrament controlat d’embarcacions per tal que es converteixin en biòtops regeneratius de fauna i flora. Un entorn en què podem trobar més de dues-centes cinquanta espècies catalogades.

Però com passa a Tarragona amb tantes coses, aquesta alegria ens podria durar poc. Als darrers mesos aquesta Societat ha hagut de suportar la pressió d’alguna empresa privada que de forma absolutament invasiva ha utilitzat les seves instal·lacions, de manera negligent i perillosa.

Una de les denúncies més reiterades per part dels usuaris és l’ús que han fet de barques de motor en les zones on es fa submarinisme, pràctica absolutament prohibida per la seva perillositat.

El més preocupant, però, és que la concessió de l’utilització del Parc, pot estar en risc. Existeixen elements fonamentats de preocupació perquè aquesta concessió, que s’ha de renovar periòdicament, doni la gestió del parc a una empresa que no tingui més afany que portar-hi visitants per treure’n rendiments, però sense cap experiència ni voluntat acreditada ni en la conservació biològica, ni en el treball científic, ni en la pràctica esportiva i formativa.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Tarragona ha de fer allò que no està fent. Ha de donar suport a les entitats, en aquest cas a la Societat d’Exploracions Submarines. Un club que no busca el lucre, sinó que posa a la disposició de tota la societat els seus coneixements i facilita l’aprenentatge i la pràctica esportiva, en diferents variants, mereix el suport decidit dels seus representants institucionals.

L’Ajuntament ha de triar entre una entitat que genera valor per a la societat o una empresa que genera ingressos per als seus socis. Si la concessió del parc submarí passa a unes mans que no tenen més interès que generar beneficis econòmics a curt termini, tots hi haurem perdut, fins i tot les persones que com jo mai hem tingut la menor relació amb el món subaquàtic.

Article publicat al Circ de Tarragona

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s