Esquerra Tarragona lliurarà dissabte el IX Premi Montserrat Bertran a Olga Xirinacs

Olga Xirinacs

La Secretaria de Política Social i Igualtat d’ERC a Tarragona, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, lliurarà el novè Premi Montserrat Bertran a l’escriptora Olga Xirinacs. L’acte de lliurament serà aquest dissabte 7 de març a les 12:00 hores al Bar La Cantonada de la Cooperativa Obrera (carrer Reding amb Fortuny).

El guardó reconeix “activitats relacionades amb el fet d’afavorir la sensibilització envers la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participació social de les dones a la ciutat de Tarragona”.

El premi

Amb el premi, que concedeix des del 2007, ERC Tarragona fa memòria de la pedagoga Montserrat Bertran, una membre molt activa de la vida en la comunitat educativa de l’Escola Normal de Tarragona (de la qual va ser nomenada directora l’any 1936). Bertran va exercir de professora numerària de Pedagogia i la seva història i va estar casada amb el professor i diputat d’ERC al Parlament, Manel Galès. Va ser una activa defensora de la llengua i les llibertats del poble de Catalunya. Encarregada de les classes de català a l’Escola Normal, Bertran també va ser nomenada Delegada de l’Associació de l’Ensenyança Catalana a les comarques tarragonines.

La guanyadora

Olga Xirinacs Díaz, nascuda a Tarragona el 1936 és escriptora i professora de piano. Té una sòlida formació artística que dóna profunditat a la seva obra literària. És una autora versàtil, escriu poesia, novel·la, contes i assaig. Molts dels seus llibres li han merescut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, entre els quals Interior amb difunts (Josep Pla, 1982); Al meu cap una llosa (Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d’Or de novel·la, 1986); Zona marítima (Ramon Llull, 1986); Llavis que dansen (Carles Riba, 1987); Marina (Critica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil, 1987); Enterraments lleugers (Sant Joan, 1990); Sense malícia (Ciutat de Palma, 1994); Un cadàver per sopar (Ciutat de Badalona de narrativa juvenil, 2000). És l’única dona Mestra en Gai Saber pels Jocs de Barcelona després de Mercè Rodoreda. El 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s